Buggy te leen!


Het begon een jaar geleden toen ik een artikel las over een project in Rotterdam. Op verschillende locaties in het centrum stonden buggy´s die je kon lenen. Hé, dacht ik,  dat lijkt mij ook handig! Het volgende moment stuurde ik dat idee in bij de gemeente Almelo.

Er ging even wat tijd overheen, maar gelukkig zag de gemeente wel wat in mijn idee. Het bevorderd bezoek aan het centrum en bovenal; een bezoek aan het centrum op de fiets! Wel zo fijn met die hoge parkeerkosten tegenwoordig ;-). Ze vroegen mij een onderzoek te doen naar het gebruik van een ‘leenbuggy’ in mijn eigen kennissenkring van ouders met kleine kinderen: “zou je er gebruik van maken? En waarom? Wat zou dan een handige locatie zijn als ophaal- en afleverpunt?” Ik kreeg eigenlijk alleen maar positieve reacties terug:

“Heel goed plan, ik ben voor! Het gedoe om de buggy op en van de fiets te krijgen maakt dat ik toch maar de auto pak”

“Ik ga altijd met de bus naar de stad, maar ook dan is het handig, dan heb je dat geklooi niet in de bus”

Met deze positieve reacties gingen we op zoek naar een locatie. De gemeente vroeg bij de Ondernemersvereniging in onze stad of iemand deze service zou willen verlenen. Zij vonden het een goed plan, maar toch was niemand bereidt dit in hun eigen winkel op te pakken. Voornamelijk omdat ze iets groters voor ogen hadden: een centraal informatiepunt waar je buggy’s en rollators kunt lenen en waar je bijvoorbeeld je boodschappen kunt achterlaten en naar de wc kan gaan. Voor ons was dit weer too much, laten we maar eerst het buggy-project opzetten en later kan dat altijd nog worden uitgebreid. Gelukkig wilde mijn vriend er in zijn winkel wel wat kwijt en zag ook het ‘Huis van Katoen en Nu’ -een soort museum over Almelo, wel heil hierin. De buggy’s konden worden aangeschaft en promotie kon worden gemaakt. Er staan nu zes buggy’s bij HVKEN en twee bij Game Mania in Almelo. Je kunt deze GRATIS (!!) lenen tijdens openingstijden, het enige dat je moet doen is een ID-kaart laten zien. Ik heb er afgelopen zaterdag weer gebruik van gemaakt en ik moet zeggen: het is echt I-DE-AAL! Sinds een half jaartje mag je in de stad fietsen, dus je fietst tot aan de deur van HVKEN of GM en daar leen je die mooie stabiele en wendbare buggy. En met terugbrengen van de buggy gooi je eerst de boodschappen in je fietstas en de buggy om de deur (niet letterlijk natuurlijk) en weg ben je! 

Tuurlijk was het een stukje eigenbelang, ik miste het echt om op de fiets naar de stad te gaan met de kleine, maar ik zie ook zeker het grotere belang. Het scheelt je als (groot)ouder ontzettend veel parkeergeld en je bent lekker gezond bezig! Het hele project heb ik geregeld, de gemeente (en met name Chantal) helpt me met de promotie en ze hebben natuurlijk betaald ;-). Een echt burgerinitiatief dus!

Wil je meer informatie? Of zou jij ook een project met leenbuggy’s in je eigen stad willen opzetten? Laat het me dan weten! De buggy’s zijn ook te reserveren via 06-147 739 77 (HVKEN) of 0546-811 977 (GM).