Kinderopvang vs. gastouder


Op dit moment ben ik hard werkzoekende en ook al ben ik dus tijdelijk een thuisblijfmoeder, Lore gaat toch één dag in de week naar de kinderopvang. Eén dag in de week heb ik dus helemaal voor mezelf (lees: solliciteren, schoonmaken, shoppen, rustig zitten lezen…), maar dat is niet het belangrijkste: die ene dag is erg goed voor Lore’s ontwikkeling. 

Toen Lore net geboren was heb ik een klein onderzoek gedaan naar de soorten opvang. En ik moet eerlijk zeggen: de keus voor kinderopvang tegenover gastouder was snel gemaakt. Maar dat komt meer doordat ik altijd dacht dat je de gastouder al moest kennen van te voren, ze zou dus al tot je familie- of kennissenkring behoren. Niets is minder waar. Bij de kinderopvangorganisatie waar wij zitten, heb je ook keus uit gastouders. Je kind wordt dan opgevangen bij jou of bij de gastouder thuis. Al snel was mij duidelijk dat opvang bij ons thuis te duur was voor ‘maar’ een kind. Heb je meerdere kinderen, zou dit wel lonen. 

Wil je bij de gastouder thuis de opvang regelen, dan moet dat ook bij je passen. Je mist dan wel de ‘sociale controle’, maar als je er vertrouwen in hebt en je hebt er een goed gevoel bij, zou ik dat zeker aanraden. Het is namelijk een stuk goedkoper en een gastouder is vaak flexibeler. Het wordt vaak gezien als een verlengstuk van de opvoeding thuis. Maar goed, wij hebben dus een kinderdagopvanglocatie gekozen. 

Voordat we Lore definitief inschreven mochten we rondrijken op de locatie. Het voelde direct al erg vertrouwd aan, de locatie en de leidster die ons rondleidde. En wat blijkt? Nu is ze Lore’s favoriete leidster (als Lore al een favoriete leidster kan hebben op deze leeftijd…). Maar ook de locatie zelf werkte mee: het was een oud woonhuis, verdeeld in drie groepen. De bovenruimte bestaat over meerdere kleine kamertjes waar de kindjes rustig kunnen slapen. Je ziet wel eens dat de slaapplekjes dichtbij de spelende kinderen zijn. Alhoewel Lore goed tegen geluid kan in haar slaap, ze kan niet goed tegen geluid van spelende kinderen. Dan is ze in een instant wakker ? Hoe vaker we Lore naar de opvang brengen, hoe blijer we zijn met onze keuze. Tegenwoordig loopt ze direct op de leidsters af, geeft ze een dikke knuffel en gaat lekker spelen. Even nonchalant zwaaien naar papa of mama en klaar is het. We bestaan niet meer… Ze heeft dan alleen nog maar oog voor het vele, vele speelgoed dat er ligt. Ook qua haar ontwikkeling merken we dat ze veel dingen oppakt van de andere kindjes. En een leuk extraatje zijn de knutselwerkjes die ze maakt voor jarige opa’s en oma’s of met een themaweek. 

Lore zit in een verticale groep, dat wil zeggen dat kinderen van alle leeftijden bij elkaar in een groep zitten. Er zijn ook kinderdagverblijven waar ze horizontale groepen hebben, (je raadt het al) met kinderen van de zelfde leeftijd in één groep. En ook die verticale groep werkt erg goed voor Lore, ze vindt het altijd erg leuk om te spelen met de grote kinderen (alhoewel ze niet altijd mee kan spelen) en te knuffelen met de baby’s. We staan soms echt te kijken van wat ze nu weer heeft geleerd op de opvang, ze komt altijd moe van alle indrukken weer thuis. 

Alle voor- en nadelen op een rijtje:

Kinderopvang:
– Er wordt samen gegeten, gedronken, voorgelezen, gespeeld en de kinderen kunnen vrij spelen.
– Er is een vaste dagindeling, die er zoveel mogelijk uitziet als de dagindeling die je thuis ook hanteert.
– De kosten per uur zijn hoger dan bij een gastouder. Wel is de prijs van de opvang inclusief luiers, eten en drinken.
– Niet zo flexibel qua tijden en dagen. Je moet je kind voor een bepaalde tijd brengen en binnen een bepaalde tijd weer ophalen en een dagje wisselen is vaak lastig te regelen.

Gastouder:
– Persoonlijke opvang, kleine groepjes kinderen, veel aandacht.
– Gastouders zijn vaak heel flexibel en kunnen bijvoorbeeld ook een keertje koken voor je kind of je kind thuisbrengen.
– Een gastouder kan ook ’s avonds of in het weekend oppassen.
– Er is in het huis van de gastouder natuurlijk geen sociale controle van andere leidsters
– De groepen zijn kleiner waardoor je kind misschien minder snel leert om zelfredzaam te zijn.
– Je kind heeft bij een gastouder minder speelkameraadjes dan op de crèche.

Maar het belangrijkste (en ik blijf het zeggen): ga op je gevoel af!