Mijn ‘anonieme’ baby


Weet je, ik snap het wel… Je wil je vreugde en blijdschap delen, anderen laten zien dat je het mooiste, leukste en grappigste kind ter wereld hebt. Welke (nieuwe) vader of moeder wil dat niet van de daken schreeuwen?

Roy en ik hebben, al voordat Lore geboren werd, bewust afgesproken haar niet herkenbaar op social media te zetten. We zien het veel veel (nou ja, ik dan. Roy gebruikt eigenlijk geen social media), mensen die klakkeloos van alles over hun kind(eren) online plaatsen. Daarom staat Lore nooit met haar gezicht op een foto die ik online plaats. Zo kan ik toch een beetje onze trots delen, maar bestaat niet het gevaar dat iemand anders er met haar mooie koppie vandoor gaat, om het zo maar te zeggen. En wees nou eens eerlijk: mis je iets? 

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag waarom we haar niet online zetten, dat vind ik best vreemd! De vraag zou juist andersom gesteld moeten worden: waarom wel? Twee derde van de ouders deelt een foto van hun pasgeboren baby op social media, vaak al binnen een uur na de geboorte, absurd! Ik weet niet hoe dat met die ouders zit, maar daar dacht ik het eerste uur na de bevalling echt niet aan (en het tweede, derde en zeventiende uur erna ook niet). En wat vindt je kind er eigenlijk van dat ‘ie online te vinden is? Hij of zij kan dat waarschijnlijk niet eens vertellen, maar bedenk dat iets altijd online blijft staan. Zelfs als je kind al volwassen is en er dus mee geconfronteerd kan worden. En hier heb je waarschijnlijk niet over nagedacht, maar een foto van je kind kan ook ‘viraal’ gaan! Typ maar eens in je zoekbalk ‘baby foto viraal’. Wedden dat je een paar foto’s al eens eerder zag, zoals dat kindje met die enorme haarbos en de vrouw en kind op bed op Reddit?Lore is onze Anonymous Baby ?

Iedereen kan dus meekijken, zelfs als je op Facebook de privacyinstelling op ‘alleen vrienden’ zet. Eén iemand hoeft die foto maar te liken en zijn netwerk ziet dit. Daar kan dus ook een ‘digitale pedofiel’ tussen zitten. Wil je toch je kind online plaatsen? Zet dan niet alleen je locatievoorzieningen uit maar vermeld ook niet waar je op dat moment bent of heengaat en vermeld niet zijn of haar gehele naam. En ik hoop dat het nutteloos is als ik zeg: zet geen foto’s van je kind in bad/bijna naakt/in badkleding op internet (lees: digitale pedofielen).

Kijk ook eens op mijn Instagram account om te zien hoe Lore onze #anonymousbaby is ?