Slow down, sister


Ga even rustig zitten en neem een flinke hap lucht. De feestdagen zijn achter de rug, voor ons ligt een nieuw jaar vol nieuwe kansen. Tijd om de kerstboom op te ruimen en de balans op te maken.  

Ook al is de decembermaand ontzettend gezellig, het is ook ontzettend druk. Sinterklaas, mijn verjaardag, Kerst en dan Oud & Nieuw. Dat is op zich wel te doen, ik bedoel: we maken het elk jaar weer mee. Maar het lastige is dat ik me er altijd veel te druk om maak. En sinds ik moeder ben maak ik me nog drukker om van alles. Vakanties, verjaardagen, weekendjes weg. Ik begin op tijd (echt op tijd) met lijstjes maken, inkopen doen en dingen klaarleggen. Alles tot in de puntjes, zodat ik weet dat alles goed gaat verlopen. 

Ik maak mezelf gek en gestresst

Maar de laatste tijd heb ik door dat ik het mezelf juist te moeilijk maak. Bijna twee maand voor Lore’s verjaardag had ik haar b-day outfit compleet en de papieren bordjes, drinkbekers, vlaggetjes en ballonnen lagen ruim een maand voor het feestje klaar. Een weekend weg met vrienden betekent een week van te voren alle was wegwerken, het meeste klaarleggen en vragen wie de vaatdoeken meeneemt… Om maar wat te noemen. M’n vriendinnen vonden het uiteraard erg grappig, maar het opende wel een beetje mijn ogen. 

Daar moet ik verandering in brengen, ik maak mezelf gek en gestresst. Die stress voelt zo’n kleintje natuurlijk ook waardoor het er niet makkelijker op wordt. Dus Karen: sit back and relax. Eind november gingen we weer een weekendje weg met vrienden. Dit keer was ik een stuk minder gestresst, ik heb niet eens gevraagd wie die vaatdoeken mee nam (oké, eerlijk gezegd durfde ik het niet te vragen omdat mijn vriendinnen er de draak mee staken ?). Het hielp ook mee dat ik te druk in mijn hoofd was met andere dingen (daarover binnenkort meer). Een stuk minder gestresst ging ik de week voor het weekendje door. Resultaat: ik was de bordspellen, mijn pyjama, sloffen, shampoo en de badkleding vergeten. Maar ach, we zijn het weekend goed doorgekomen. En de drukke decembermaand? Uiteraard heb ik het mezelf druk gemaakt, maar ook heel bewust tijd genomen om het rustig aan te doen.  Every morning there’s another start

– Douwe Bob

Dus ik heb een boodschap! Voor al die jonge moeders die zich gek maken door te veel hooi op hun vork nemen. Slow down, sister. Geniet liever van je kids, familie, vrienden. Wat kan er mis gaan? En hoe erg is het dan als het misgaat? Dan maar een keer niet de was doen of lijstjes maken. Dan maar een keer geen cola in huis hebben op je verjaardag, of geen schone ramen (en wil je toch schone was of ramen, mijn dochter van anderhalf vindt het erg leuk om te stofzuigen, de was te doen en vaatwasser in te ruimen. Die van jou waarschijnlijk ook!).