Speelgoedhorror


Je ziet weleens van die foto´s voorbij komen van kinderfeestjes. De jarige staat dan tussen vrolijke slingers, liters limonade en een enorme berg speelgoed… Gekregen van al die volwassenen die op het feestje waren. Altijd dacht ik: no way Jose dat dit bij ons gebeurt…

Voor Lore´s eerste verjaardag dacht ik het aardig op de rit te hebben, van wie ze wat zou krijgen. Zo zouden we die enorme berg speelgoed kunnen beperken. Zie onderstaande foto hoe we het er vanaf hebben gebracht…

Missie niet geslaagd. Het blijkt dat mensen graag cadeautjes geven, ook al heeft die kleine muppet het niet eens door dat ze jarig is, laat staan dat ze cadeautjes krijgt. Begrijp me niet verkeerd, ik vond het echt super lief van alle opa’s, oma’s, ooms en tantes en vrienden. En het is nog steeds erg leuk om te zien dat Lore er nu mee speelt. Maar het zorgde er wel voor dat de twee speelgoedkratten in een instant vol zaten. 

En dat was alleen nog maar haar verjaardag. Ze is ook op vakantie geweest, heeft haar guppy zwemdiploma gehaald, is erg lief geweest en heeft oorontsteking gehad. Vergeet Sinterklaas en Kerst niet. Al met al puilden de kratten uit en stond speelgoed stof te verzamelen op speelhoek-bureau. Per toeval las ik laatst een artikel van een speelgoeddeskundige. Het ging erover dat kinderen zoveel speelgoed hebben, dat ze zich vervelen. Hun eigen fantasie niet meer gebruikten. In een ander artikel las ik over een moeder die daar zo zat van was, dat ze al hun speelgoed weg deed, waardoor de kinderen helemaal opleefden en meer pret hadden dan daarvoor. Ze gebruikten de bezem als vlieger en speelden verstoppertje. De deskundige legde uit dat je kind eigenlijk maar leeftijd in maanden / 3 = … stukken speelgoed nodig heeft. Lore is nu 18 maand, dat delen door 3 is 6. Ze heeft dus maar 6 stukken speelgoed ‘nodig’. 

Ik heb die kratten dus goed uitgemest. Ik stelde mezelf de volgende vragen: Waar speelt ze nu veel mee? Waarmee niet? Wat daagt haar uit? Waar kan ze iets van leren? Ik moet eerlijk bekennen dat ik me niet helemaal aan die 6 heb gehouden, maar je kan in ieder geval weer de bodem van het kratje zien. Het andere kratje zit vol met knuffels, dat is een ander verhaal. Belangrijk volgens de speelgoeddeskundige is wel dat je je kind blijft observeren. Laten ze na ongeveer twee weken wat dingen liggen? Wissel dit dan om met een ander stuk speelgoed dat je had opgeborgen. Zo blijf je je kind uitdagen. Goed plan!

Brengt me wel bij mijn volgende uitdaging: over minder dan twee maand zitten Lore, mijn moeder en ik 11 uur lang in het vliegtuig, om mijn zus, zwager en nichtje te bezoeken. What in the hell moet ik meenemen voor Lore (naast de iPad), zodat we die vlucht zonder al teveel gehoorschade doorkomen? Op zoek naar uitdagend speelgoed ? Als iemand tips heeft, let me know!